x

Search in
Sort by:

Question Status:

Search help

  • Simple searches use one or more words. Separate the words with spaces (cat dog) to search cat,dog or both. Separate the words with plus signs (cat +dog) to search for items that may contain cat but must contain dog.
  • You can further refine your search on the search results page, where you can search by keywords, author, topic. These can be combined with each other. Examples
    • cat dog --matches anything with cat,dog or both
    • cat +dog --searches for cat +dog where dog is a mandatory term
    • cat -dog -- searches for cat excluding any result containing dog
    • [cats] —will restrict your search to results with topic named "cats"
    • [cats] [dogs] —will restrict your search to results with both topics, "cats", and "dogs"

Parts of terrain disappearing when moving camera through foliage

Greetings,

I'm new to UE4 and game programming in general. I've come across a bit of a strange issue: parts of my terrain are disappearing when the camera through my foliage. This has the effect of creating a flickering when playing the game.

It only happens when the foliage is put in - if it is deleted, the problem goes away.

alt text

Any thoughts as to what would cause this?

I'm not sure what information to provide, but if you need to know something I'll be more than happy to provide additional details.

Thanks!

Product Version: Not Selected
Tags:
more ▼

asked Nov 20 '14 at 02:20 AM in Rendering

avatar image

Monkn
21 5 5 6

avatar image Adam Davis STAFF Nov 20 '14 at 06:46 PM

Hi Monkn,

Can you show me the details from your foliage setup? Additionally, which version of the editor are you currently using?

avatar image Monkn Nov 20 '14 at 11:23 PM

I'm on UnrealEngine 4.5.1

alt text alt text

Edit: posted correct pics

avatar image Adam Davis STAFF Nov 21 '14 at 04:42 PM

Hi Monkn,

I haven't been able to reproduce this thus far on my end. Are you using any level streaming or world composition browser by chance?

avatar image Monkn Nov 21 '14 at 11:47 PM

I'm not sure what level streaming is so I'm pretty sure I'm not using it. I looked up world composition and verified it is not enabled. For giggles, I tested with it enabled - no change.

Just to see what would happen, I updated my video card drivers - no change.

I created a new project, imported the landscape material and static mesh of the tree from the Content Examples and recreated the level - no change.

I also tried in the 4.6 preview - no change

Funny enough, if the landscape is selected when you move the camera through the trees, the problem goes away.

EDIT: It turns out that this problem only occurs if the trees are scaled above 1. If the scale is left at 1 , the problem does not happen. The higher you scale, the more pronounced the issue is.

I noticed these errors when I build - could they be relevant?
Info SM_Dead_Tree Lightmap UV are overlapping by 49.6%. Please adjust content - Enable Error Coloring to visualize. Error SM_Dead_Tree Object has overlapping UVs.

This appears to be more of a landscape issue than a foliage issue. Putting the tree static mesh onto a BSP does not cause any problems. Scaling the tree static mesh when it is placed on a landscape will produce the issue (even when not using foliage).

avatar image Adam Davis STAFF Nov 24 '14 at 03:26 PM

Hi Monkn,

Are you using a custom asset? If so and you feel comfortable with it can you upload the asset to an FTP server and PM me the link on my forum account (same name as here)? I would be more than happy to take a look and see if I can see what is going on.

avatar image Monkn Nov 24 '14 at 05:29 PM

None of my assets are custom - they're all imported from example projects.

I can even reproduce the issue in the Landscape level of the ContentExamples project. Just to make sure nothing I have is corroptued, I have reinstalled the Engine (4.5.1) and the ContentExamples - the problem is still reproducable.

If you want, I can upload the assets this evening, but they are just the ones from those examples.

avatar image Adam Davis STAFF Nov 24 '14 at 07:34 PM

If they are in the content examples I can get them without you having to go through the trouble of uploading. I'll check into this soon and get back to you with more information.

avatar image Adam Davis STAFF Nov 24 '14 at 07:55 PM

I have not been able to reproduce this on my end. Can you post a copy of your dxdiag here so i can have a look? Thank you!

avatar image Monkn Nov 25 '14 at 12:24 AM

dxdiag attached

dxdiag.txt (72.4 kB)
avatar image Adam Davis STAFF Nov 26 '14 at 03:55 PM

Hi Monkn,

If you create a flat landscape, then set your camera speed to 8 and zoom out with the camera facing directly over the landscape it should start flickering, is that similar to what you are seeing with the foliage?

avatar image Monkn Nov 26 '14 at 10:42 PM

Yes - when I follow those steps, I see flickering along the edge of the landscape similar to what I see with the foliage.

Edit: Ugh, apparently I didn't have my mouse far enough back ... I adjusted the camera and the entire landscape started flickering. Blegh!

avatar image Adam Davis STAFF Nov 28 '14 at 02:21 PM

That is expected and is a known issue, now, try altering the landscape with the sculpt tool and see if the sections you sculpted stop flickering. If so try this on your landscape with foliage and see if it stops flickering as well.

avatar image Monkn Nov 28 '14 at 02:50 PM

Modifying the landscape with the sculpt tool does stop the flickering when zooming in / out while looking directly over the landscape. It does not stop the flicking while moving through the foliage.

avatar image Adam Davis STAFF Nov 28 '14 at 07:57 PM

Hi Monkn,

Unfortunately, outside of the flat landscape bug that is known I have not been able to get this to reproduce on my end. We attempted this on both Windows 7 and Windows 8 along with several different assets including the dead tree and speed tree models without any success. Do you have any other steps that we could take to attempt to see this on our end?

avatar image Monkn Nov 29 '14 at 04:44 PM

The steps are pretty straightforward: create a new level add a landscape Put in a tree Scale the tree * Run the camera back and forth the tree and observe flickering in the landscape

This is where I was worried we would end up. How do we proceed from here? Is it basically just work around the issue and hope that it gets fixed in later versions?

Thanks for the time you have put looking into this problem - even if we don't have a full resolution, I greatly appreciate the effort!

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users

1 answer: sort voted first

Hi Monkn,

I was able to reproduce this and have entered a bug report, JIRA UE-6087, to be assessed by the development staff.

more ▼

answered Dec 01 '14 at 05:33 PM

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users
Your answer
toggle preview:

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 5.2 MB each and 5.2 MB total.

Follow this question

Once you sign in you will be able to subscribe for any updates here

Answers to this question