x

Search in
Sort by:

Question Status:

Search help

  • Simple searches use one or more words. Separate the words with spaces (cat dog) to search cat,dog or both. Separate the words with plus signs (cat +dog) to search for items that may contain cat but must contain dog.
  • You can further refine your search on the search results page, where you can search by keywords, author, topic. These can be combined with each other. Examples
    • cat dog --matches anything with cat,dog or both
    • cat +dog --searches for cat +dog where dog is a mandatory term
    • cat -dog -- searches for cat excluding any result containing dog
    • [cats] —will restrict your search to results with topic named "cats"
    • [cats] [dogs] —will restrict your search to results with both topics, "cats", and "dogs"

Using new materials freezes editor (OS X)

Every time I use a material I have never used before in a project, Unreal Editor will freeze for about 1 - 2 minutes. During this time, the editor is completely unresponsive and I have a spinning beachball cursor (I'm on a Mac). After a long time, it will finally unfreeze, and proceed to compile shaders.

This also applies to opening levels. If I open a level (like an included example level) that uses materials I've never used before in the project, the editor will freeze for about 2 minutes -- per material! I just finished loading a level (Starter Map in the StarterContent folder) that took 20 minutes to load!

Everything else seems very fast and responsive. It only freezes if I have never used the material anywhere in the project -- it will work fine even if I have used it in another level. Loading levels that I created, or that do not use new materials, is very fast. I'm also new to Unreal Engine, so I might be doing something wrong, but I've made sure to follow the instructions given in the tutorials.

I'm using Unreal Engine 4.7.2.

More information about my computer:

  • Late 2013, 21.5-inch iMac

  • OS X 10.9.5 Mavericks

  1. GHz Intel Core i5

  • 16 GB RAM

  • 1920 x 1080 display

  • Graphics: NVIDIA GeForce GT 750M 1 GB

  • 1 TB hard drive with 705 GB remaining space

Product Version: Not Selected
Tags:
more ▼

asked Mar 12 '15 at 03:08 AM in Bug Reports

avatar image

vantjac
6 1 3

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users

1 answer: sort voted first

Hey vantjac,

Would you mind providing me with your full system specifications?

Processor, Integrated Graphics, OS etc...

There are options within the Editor that can help improve your overall performance. In the Main viewport there is a dropdown that says 'Settings' which will contain the location of the 'Engine Scalability' settings.

Engine Scalability alt text

Material Quality alt text

Editing both of these settings will hopefully improve your performance. Let me know if this helped or if you need further assistance. This issue seems to be hardware related.

Cheers,

Andrew Hurley

more ▼

answered Mar 12 '15 at 07:17 PM

avatar image vantjac Mar 12 '15 at 09:30 PM

Thanks for the help. I added some information about my computer to my original post. I also decreased the quality of the settings you mentioned.

It's getting harder to test the problem because I've used all of the example materials now, and it only freezes the first time I use them. I added a few new materials according to this tutorial, and they worked fine when I used them. I might create a new project to see if the problem is still there.

avatar image AndrewHurley Mar 12 '15 at 10:48 PM

Thank you for the extra information. Your system specs should be fine because we are using the same integrated graphics card as you. The processor we use is an i7 instead of the i5 so this could be some of the cause.

I was also informed the editor tends to run better overall in Yosemite, which is what we test on here as well. Yosemite 10.10.2.

Let me know what you discover.

Regards,

Andrew Hurley

avatar image vantjac Apr 02 '15 at 03:11 AM

I've upgraded to Yosemite, updated the editor, and lowered the quality, but it still freezes up when I create a material.

For some reason, it doesn't always happen. When I create my own materials, it works fine. But I recently tried to migrate a material from ContentExamples ("Desert"), and it froze up again. Maybe it's more complicated than the ones I've been making?

avatar image AndrewHurley Apr 02 '15 at 01:41 PM

This is definitely the case. Especially if you are attempting to open a migrated material that is very complex and it is the first time opening in your project. It needs to load the texture samples as well as any material functions and properties that are set within.

avatar image TommyBoy_14 Feb 14 '16 at 03:42 AM

THANK YOU SO MUCH!!!!!

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users
Your answer
toggle preview:

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 5.2 MB each and 5.2 MB total.

Follow this question

Once you sign in you will be able to subscribe for any updates here

Answers to this question