x

Search in
Sort by:

Question Status:

Search help

  • Simple searches use one or more words. Separate the words with spaces (cat dog) to search cat,dog or both. Separate the words with plus signs (cat +dog) to search for items that may contain cat but must contain dog.
  • You can further refine your search on the search results page, where you can search by keywords, author, topic. These can be combined with each other. Examples
    • cat dog --matches anything with cat,dog or both
    • cat +dog --searches for cat +dog where dog is a mandatory term
    • cat -dog -- searches for cat excluding any result containing dog
    • [cats] —will restrict your search to results with topic named "cats"
    • [cats] [dogs] —will restrict your search to results with both topics, "cats", and "dogs"

Why is my landscape material black?

as you can see from the picture, its just showing up black. been trying things for awhile now. please help.

Product Version: Not Selected
Tags:
landscapewrong.png (270.6 kB)
more ▼

asked Mar 24 '15 at 12:19 AM in Rendering

avatar image

alx0427
173 38 45 61

avatar image AndrewHurley Mar 31 '15 at 08:11 PM

Hey alx027,

I suggest getting you texture samples plugged into your 'Layer Blend Node'. Then with the node selected, change the preview weights of your individual layers to be able to see them within the 'Material Editor' preview window. Also be sure 'Live Nodes', 'Live Preview', and 'Live Update' are enabled.

Here is an example of a Landscape Material I have set up in my own project. I have highlighted all of the points of interest to get your material to preview correctly within the 'Material Editor' itself.

Landscape Material

alt text

Let me know if you were able to get your material to show correctly, or if you have any other questions regarding landscape materials.

Cheers,

Andrew Hurley

avatar image RealCoder Mar 31 '15 at 12:34 PM

Did You set the weight of the layer to 1.0? (Layer Blend)

avatar image NightsWitches May 11 '19 at 12:49 PM

It helped me. So, you are the best.

avatar image PabloC Oct 16 '16 at 09:18 AM

I am having the same issue. I do have weight set at 1. Within the materiel editor it previews it correctly but not on the landscape.

Can someone please help. [1]: /storage/temp/111112-2.jpg [2]: /storage/temp/111114-2.jpg

1.jpg (116.1 kB)
2.jpg (66.7 kB)
2.jpg (66.7 kB)
(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users

2 answers: sort voted first

It was actually a bug that it used the preview weights on a blank landscape, and this is no longer the case in 4.13 onwards. The preview weights were only intended for the material editor preview.

The correct solution is to right-click one of your layers in the landscape editor and choose "Fill". This will fill the landscape with that layer, and then you can paint normally from there.

alt text

Also, if you assign your material and layers before creating your landscape, the editor will automatically fill the first weight-blended layer for you.

Let me know if you have further questions or need additional assistance.

Cheers,

Andrew Hurley

filllayer.png (659.8 kB)
more ▼

answered Oct 17 '16 at 01:49 PM

avatar image matt2405 Nov 04 '16 at 06:41 AM

I am still having this issue I have set the preview weight along with having all the correct things enabled (live preview, live nodes, live update) and the material in the preview displays fine, in the landscape material view where it displays the material used on the landscape that is also displaying fine. There are no materials in the target layers. Pretty confused as to the problem.

avatar image AndrewHurley Nov 08 '16 at 08:18 PM

Have you made sure to use the 'Create Layer Info' option. Also be sure the to assign the landscape the actual material.

alt text

Can you reproduce your issue in a new blank project and provide me with those steps?

Cheers,

Andrew Hurley

layerinfo.png (48.3 kB)
avatar image Kapper Dec 05 '16 at 02:26 AM

So, what I'm getting from this is UE4 can no longer place and blend textures on a terrain based on a texture map? Can I get a link to some information if I've misunderstood? I'm seeing all these awesome tutorials on World Machine importing to UE4 and it automatically paints the terrain perfectly based on the texture map you create in World Machine. Is this no longer supported? It seems incredibly useful.. Why would it be considered a bug if it was? Is there a flaw with the process that I fail to see? I'm asking purely from curiosity, not in disagreement.

A link to a tutorial I'm referring to: World Machine to UE4

Using the process you've mentioned, and I stumbled across earlier, I am able to paint on the terrain normally as seen in the screenshot below. But I really like the natural look the texture map gives. I can do my best, but I'd imagine World Machine would paint the terrain better than I ever could. UE4_terrain

But, if I apply my blueprint with the texture map I created following the tutorial, I get something more like this: UE4_TM_terrain

Just a link will do for me if you got a good one, I feel like I just haven't stumbled across the right method for what I want to do with the current flood of outdated methods.

ue4.png (377.3 kB)
uee4.png (32.4 kB)
avatar image AndrewHurley Dec 05 '16 at 05:09 PM

It is going to be hard to tell what you are doing wrong, because the typical workflow is not to use a blueprint, but just import the .raw heightmap information for each layer and connect that correctly using the Landscape Layer Blend node.

An example tutorial of the straight forward approach without the blueprint stage can be found below.

https://wiki.unrealengine.com/World_Machine_to_Unreal_Engine_4_-_In_Depth_Guide

Were you able to get this to work in any engine version or is this your first time attempting this workflow?

Be sure you are using the landscape layer coordinate node within your material so it knows there is a layer to blend and map to the landscape based of the name of the layer.

Let me know if you have additional questions.

Thank you,

Andrew Hurley

avatar image Kapper Dec 06 '16 at 02:40 PM

You know what - I was planning on sending you a snip of my material nodes and how I've set them up, but you've linked me to some solid information that will most definitely answer all of my questions. I just did it wrong due to the numerous youtube sources that are old and running previous versions of UE4. ( I think prior to 4.13 the youtube tutorial I linked worked perfectly as you can see in his video) Awesome information Andrew, thanks for your fast and solid response - It's exactly what I was looking for. I was using a layercoord but incorrectly as I can now see in the link you've sent.

Thanks again, super helpful response.

avatar image AndrewHurley Dec 06 '16 at 03:38 PM

Glad to help :)

The World Machine workflow definitely has a lot of different tutorials over the past couple years, so finding the relevant one can be difficult at times. As long as you take the most basic approach with this process, you should be able to get some solid results.

Cheers,

Andrew Hurley

avatar image VICTRON_SL Jul 27 '17 at 03:21 PM

AndrewHurley what is the workflow in your opinion?

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users

REFER TO ABOVE CONTEXT:

I am still having this issue I have set the preview weight along with having all the correct things enabled (live preview, live nodes, live update) and the material in the preview displays fine, in the landscape material view where it displays the material used on the landscape that is also displaying fine. There are no materials in the target layers. Pretty confused as to the problem.

Have you made sure to use the 'Create Layer Info' option. Also be sure the to assign the landscape the actual material. Can you reproduce your issue in a new blank project and provide me with those steps?

OWN OPINION:

NIHAALKNIGHT87 :

                      Last day i am working in a project in unreal engine but i made the material myself...i had a problem

that I had COMPILED EVERY THING AND WAITING FOR LAST 42 H . MY PROBLEM WAS ( I DONE EVERY THING FOR THE MATERIAL AND I GOBACK TO MY UE 4 I SAW THAT THERE WAS TERRAIN BUT WI WAS LIKE A CHOCOLATE.

AND I HAVE FIG OUT THE ISSUE FOR IT IT JUST YOU HAVE NOT SET YOU LAYER IN THE TERRAIN( DO IT YOU WILL BE GOOD TO GO ). WITH OUT THAT YOU WILL FIND A CHOCOLATE OR BLACK TEXTURE IN YOUR SCENE SO DONT WORRY JUST DO WHAT I SAY

BECAUSE MY SELF I TRIED IT

AND IF YOU WANT YOU CAN SEE MY YOU TUBE CHANNEL FOR THE ASSERT GAME FOR UNITY OR UNREAL ENGINE.
TYPE - nihaal knight

more ▼

answered Oct 20 '17 at 03:19 AM

avatar image

NIHAALKnight 87
1 1

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users
Your answer
toggle preview:

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 5.2 MB each and 5.2 MB total.

Follow this question

Once you sign in you will be able to subscribe for any updates here

Answers to this question