x

Search in
Sort by:

Question Status:

Search help

  • Simple searches use one or more words. Separate the words with spaces (cat dog) to search cat,dog or both. Separate the words with plus signs (cat +dog) to search for items that may contain cat but must contain dog.
  • You can further refine your search on the search results page, where you can search by keywords, author, topic. These can be combined with each other. Examples
    • cat dog --matches anything with cat,dog or both
    • cat +dog --searches for cat +dog where dog is a mandatory term
    • cat -dog -- searches for cat excluding any result containing dog
    • [cats] —will restrict your search to results with topic named "cats"
    • [cats] [dogs] —will restrict your search to results with both topics, "cats", and "dogs"

Office Holiday

Epic Games' offices will be on holiday from June 22nd to July 7th. During this period support will be limited. Our offices will reopen on Monday, July 8th. 

4.8 Preview 4 Movement Scale Not Working

The scale value pin on the add movement input node does not seem to be accepting anything except a 1 or -1 value so I am unable to adjust the players movement speed, ie change to walk, crouch or run speeds. This is working fine for me in 4.7.6. Is this a bug in the 4.8 preview build at the moment?

alt text

Product Version: UE 4.8 Preview
Tags:
capture.png (90.9 kB)
more ▼

asked Jun 04 '15 at 05:14 PM in Blueprint Scripting

avatar image

xd Purezy_
35 3 6 12

avatar image Matthew J Jun 04 '15 at 07:56 PM

Hi nate1380,

Thank you for reporting this issue. I'm currently reproducing it, but it seems like it is occurring in all of the previous builds. I've tried 4.8 Preview 4, 4.7.6, 4.6, and 4.5.

To outline what exactly I'm doing to test this, I'm simply making a new project based off the First Person Template and changing the scale for the MoveForward event there. I can't enter any values or calculations that can get it to go faster than 1.0.

I'm also looking into if this is how the function is suppose to work, but in the meantime can you make sure that this worked in previous versions?

avatar image xd Purezy_ Jun 04 '15 at 08:14 PM

Hi Matthew,

I currently have this working properly in 4.7.6. My project is based off of the third person template but with a duplicated and adjusted character blueprint. What you see in the screenshot is exactly what is working in 4.7.6 but not 4.8.

avatar image Matthew J Jun 04 '15 at 08:24 PM

I apologize if I am missing something but I am applying the same logic in 4.7.6 but it still does not work for me. The following screenshot shows what I have in my ThirdPersonCharacter blueprint:

alt text

I've made the default value of Scale 50.0. I've also tried directly plugging Scale into the Scale Value pin of Add Movement Input. This didn't change anything except the fact that I was constantly running. My speed stayed the same as if it were 1.0.

avatar image xd Purezy_ Jun 04 '15 at 08:34 PM

Oh sorry, I forgot to clarify that I am slowing the speed by giving the variable a value such as .5 or .1.

avatar image Matthew J Jun 04 '15 at 08:55 PM

If I do the exact same thing but with Scale set to 0.1 in 4.8, it works without an issue. I can only reproduce the problem when using a value higher than 1.0 or lower than -1.0.

avatar image Matthew J Jun 08 '15 at 02:12 PM

Hi nate1380,

Are you still having issues attempting to use a number between 0 and 1 for the Scale Value? I can confirm that it is not suppose to take anything above 1 or below -1 as that is how the function is designed, but it should be able to take 0.5 and make a difference in speed.

avatar image xd Purezy_ Jun 08 '15 at 02:22 PM

Hi Matthew,

Its working fine for me in 4.7.6 but when I convert the project to 4.8 my scale changes are still getting ignored. Have you tried setting it up in a 4.7.6 project then converting it to 4.8? Maybe the issue is getting created there.

avatar image Matthew J Jun 08 '15 at 02:39 PM

Unfortunately it still isn't occurring, I made my blueprint the exact same as your original screenshot with the variable set to 0.5. Are you setting the scale value in another area, like your crouch function for example? If so, can you try also attaching a Print String to that same function and see if the scale value is ever actually being changed?

avatar image xd Purezy_ Jun 08 '15 at 02:51 PM

The scale value gets changed appropriately in both 4.7.6 and 4.8 as verified in the print string. It just seems like the scale value is ignored in the add movement input node in 4.8. Even if I set a value manually in the node in 4.8 the character still moves at max walk speed.

avatar image Matthew J Jun 08 '15 at 03:06 PM

Can you try making a fresh project in 4.8 Preview 4 with the template for Third Person Character and reproducing it there? This would be a good way to narrow down if it is a problem with your project in particular or not.

avatar image xd Purezy_ Jun 08 '15 at 03:17 PM

Yup. Works when I create a new project with the new fancy mannequin but not when I try to modify the old mannequin in 4.8.

avatar image Matthew J Jun 08 '15 at 03:20 PM

Interesting. Do you remember exactly what you did to convert your project? There are multiple ways, such as simply trying to open it in a different version or right clicking the .uproject. There are also different options for conversion as in converting in place or opening a copy.

avatar image xd Purezy_ Jun 08 '15 at 03:24 PM

Yes, I manually copied the project to a new folder then right-clicked the uproject and selected the 4.8 preview version.

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users

2 answers: sort voted first

I was able to reproduce the issue. Thank you for your assistance in this matter. I've placed a bug report into our database for the issue to have it fixed in the future. For your reference, the bug number is UE-17792.

Have a nice day,

Matthew Clark

more ▼

answered Jun 26 '15 at 08:08 PM

avatar image zeroexception STAFF Jun 29 '15 at 08:46 PM

This was a code issue introduced in 4.8 that broke analog input for network clients. If you have code access you fix this with a change in UCharacterMovementComponent::MoveAutonomous() from

 Acceleration = ScaleInputAcceleration( ConstrainInputAcceleration(NewAccel) );

to

 Acceleration = ConstrainInputAcceleration(NewAccel);

(just remove the ScaleInputAcceleration).

I just submitted a fix for 4.9. Sorry for the trouble.

avatar image zeroexception STAFF Jun 29 '15 at 09:40 PM

For reference the change for 4.9 is on GitHub here.

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users

This seems like an issue that is a rare case that is only occurring for your project and only when converting. I would suggest three different things that you can try.

First, try making more copies and converting in different ways. I tried all other ways I could think of, including yours, but couldn't reproduce the issue. It is possible that something went wrong in the conversion process.

Second, if the project isn't too large, try migrating the assets to a brand new project in 4.8 and see how that works for you.

Third, as this is a preview build of 4.8 and isn't the final product, we don't usually suggest development to be moved to this build from earlier builds until the final product has released. If none of the former works, I would suggest continuing development in 4.7 and attempting again once 4.8 is released which will be soon.

I apologize for not being able to directly solve your issue, but without being able to reproduce it I'm fairly limited in my capabilities.

I hope this helps,

Matthew Clark

more ▼

answered Jun 08 '15 at 03:37 PM

avatar image xd Purezy_ Jun 10 '15 at 01:40 PM

Just wanted to post a quick follow up. Creating a new project in 4.8 and then migrating my stuff to that project did the trick. So it seems the issue in my case was doing a conversion in place. Thanks for the help!

avatar image CodeSpartan Jun 26 '15 at 12:13 AM

This happens in a clean 4.8.1 TPP project as well, so not only for converted projects and it happens for all values except 0 and 1 (including 0.1, etc).

You have to play as 2 players or check "Dedicated server" though, this doesn't happen in singleplayer. In 4.7.1 it used to work fine.

avatar image Matthew J Jun 26 '15 at 06:10 PM

Hi CodeSpartan,

I made a fresh blueprint project based off the Third Person template in 4.8.1 and did the same repro steps as before without doing anything dedicated server or multiplayer related. When I set the 'Axis Value' to be multiplied by 0.1 before being input to the Scale Value, it goes one tenth of the normal speed as expected. Unfortunately I am not able to reproduce this by the explanation you've given. Does my method differ in any way to what you've done?

avatar image CodeSpartan Jun 26 '15 at 06:50 PM

Hi Matthew,

"without doing anything dedicated server or multiplayer related. " - you need to play as multiplayer to reproduce this bug, either 2 players or check "Dedicated server"

avatar image Matthew J Jun 26 '15 at 07:12 PM

Ah, I misread your comment, I thought you meant that it worked only in multiplayer, I'll give it a try.

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users
Your answer
toggle preview:

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 5.2 MB each and 5.2 MB total.

Follow this question

Once you sign in you will be able to subscribe for any updates here

Answers to this question