x

Search in
Sort by:

Question Status:

Search help

  • Simple searches use one or more words. Separate the words with spaces (cat dog) to search cat,dog or both. Separate the words with plus signs (cat +dog) to search for items that may contain cat but must contain dog.
  • You can further refine your search on the search results page, where you can search by keywords, author, topic. These can be combined with each other. Examples
    • cat dog --matches anything with cat,dog or both
    • cat +dog --searches for cat +dog where dog is a mandatory term
    • cat -dog -- searches for cat excluding any result containing dog
    • [cats] —will restrict your search to results with topic named "cats"
    • [cats] [dogs] —will restrict your search to results with both topics, "cats", and "dogs"

Office Holiday

Epic Games' offices will be on holiday from June 22nd to July 7th. During this period support will be limited. Our offices will reopen on Monday, July 8th. 

2 Sided material - back face display issue?

So I'm trying to set up a grass clump model and I'm experiencing an issue I've never seen before. For some reason the back faces of the 2 sided material are completely black both inside the model viewier and the scene. Its not a lightmass issue as the mesh has proper lighting coords. I tried changing the lighting model to the new 2 sided foliage and this just made the black parts go bright grey.

alt text

Product Version: UE 4.7
Tags:
more ▼

asked Jun 04 '15 at 08:45 PM in Rendering

avatar image

TorQueMoD
1.2k 82 112 145

avatar image TorQueMoD Jun 05 '15 at 05:08 AM

Yeah its most definitely the lighting model. I tried changing to every one available and none of them work properly. They all either make the back faces too bright or too dark. Also switching to an Unlit lighting model now makes the entire material go completely black instead of full bright like it used to.

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users

1 answer: sort voted first

Hi TorQueMoD -

A few things to check. Make sure that you have a color plugged into the Subsurface Color input, otherwise the engine will default to black. Make sure that you are using a Opacity and/or Opacity Mask if you have any alpha values (which the image looks like you are but it doesn't hurt to check). In addition, make sure that you are using the Masked Shader Model or Translucent.

Finally are you rendering on a mobile device or in Mobile Preview mode? If so, remember the Two Sided Foliage Lighting Model is a Subsurface lighting model and is currently not available on Mobile devices.

I have included a Test Project here which is rendering correctly please look at it and see if there is anything I might be missing.

Thank You

Eric Ketchum

Sample Project

more ▼

answered Jun 05 '15 at 03:08 PM

avatar image

Lovecraft_K ♦♦ STAFF
36.7k 702 260 735

avatar image TorQueMoD Jun 05 '15 at 06:56 PM

Thank you Eric. I'm rather embarrassed now that I didn't notice the subsurface color input. That fixed the issue. I'm curious if you have to use this now with unlit materials as those are showing up black as well.

avatar image Lovecraft_K ♦♦ STAFF Jun 08 '15 at 02:45 PM

For unlit materials you should only have to plug in an emissive color and check Two-Sided in the Material Attributes. You can also setup a Lerp between the front and back color using TwoSided Sign node as the Alpha and plug into Emissive Color.

Thank You

Eric Ketchum

avatar image PC-hris Feb 28 '19 at 06:50 AM

Following the advice from your response Eric, I accidentally fixed my unrelated problem. I had no idea that subsurface color was important lol.

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users
Your answer
toggle preview:

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 5.2 MB each and 5.2 MB total.

Follow this question

Once you sign in you will be able to subscribe for any updates here

Answers to this question