x

Search in
Sort by:

Question Status:

Search help

  • Simple searches use one or more words. Separate the words with spaces (cat dog) to search cat,dog or both. Separate the words with plus signs (cat +dog) to search for items that may contain cat but must contain dog.
  • You can further refine your search on the search results page, where you can search by keywords, author, topic. These can be combined with each other. Examples
    • cat dog --matches anything with cat,dog or both
    • cat +dog --searches for cat +dog where dog is a mandatory term
    • cat -dog -- searches for cat excluding any result containing dog
    • [cats] —will restrict your search to results with topic named "cats"
    • [cats] [dogs] —will restrict your search to results with both topics, "cats", and "dogs"

AnswerHub Maintenance

Background maintenance is scheduled to occur between 9 - 11am EDT on Tuesday, May 21. Site operation may be slower than normal during this time and a brief interruption in operation may be observed

Why does my Basic material render a flat gray on Android / black on Mobile preview?

I am struggling to get a very basic scene to render correctly on Android. The scene consists of a single rotating (via blueprint) static mesh with a simple material assigned to it. The mesh is marked as movable.

The material only uses a constant base color, everything else is set to default.

The scene contains a single static directional light with default parameters. There is also a PostProcessVolume with all post processing effects disabled. Mobile HDR rendering is enabled.

Here is what I am getting on PC:

alt text

And this is what I am getting on the mobile device:

alt text

The device is Kinlde Fire HDX with Adreno 330 that seems to be well supported. Mobile optimized sample projects such as Strategy Game and Mobile Temple render correctly.

The mobile preview on the PC renders completely black (other than the virtual joysticks).

I would appreciate any suggestions as to what could be causing this or how to diagnose the problem.

Product Version: Not Selected
Tags:
desktop.png (80.6 kB)
mobile.png (71.4 kB)
more ▼

asked Apr 16 '14 at 02:24 PM in Rendering

avatar image

mechkg
17 4 6 11

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left

3 answers: sort voted first

For anyone else running into this issue, this particular problem seems to be caused by issues with a specific device (Kindle Fire HDX).

If your objects are black rather than gray, refer to the following discussion that explains a lot about lighting on mobile platforms:

https://answers.unrealengine.com/questions/43082/ios-lightning-on-movable-staticmesh.html

more ▼

answered May 21 '14 at 02:01 PM

avatar image

mechkg
17 4 6 11

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left

I had a similar issue to this, which (for me) was resolved by placing a Lightmass Importance Volume around your level.

more ▼

answered May 14 '14 at 08:54 AM

avatar image

OnePunchPete
176 8 9 224

avatar image mechkg May 14 '14 at 11:29 AM

That didn't seem to change anything for me unfortunately, as soon as I make a mesh movable it renders black in mobile preview, no matter what light/material/render settings I try :-(

avatar image JonathanADaley May 14 '14 at 06:49 PM

I was having the same issue until I added a Lightmass Importance Volume to my map. Now the static mesh that was rendering black in color is rendering the material properly. Just make sure the Importance Volume will encompass the mesh when the mesh is in the scene.

avatar image mechkg May 14 '14 at 07:11 PM

What version of UE are you using? I tried adding the Lightmass volume but it didn't make any difference. I even had to cancel my subscription because I could not get such basic functionality working :-(

avatar image OnePunchPete May 14 '14 at 07:50 PM

When I first added a Lightmass Importance Volume and built lighting, it didn't work for me initially, either. The material used on the mesh was a basic colour in the diffuse and a mid-grey assigned to the roughness channel....... When I removed the roughness channel from the texture it suddenly started working. Now I never attempted to plug the roughness back in, but this should work on mobile as far as I'm aware.

I'll check myself later, but maybe try opening your material, changing something and rebuilding it. Maybe the material just needs a shake now that the LIV is in the scene?

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left

Did you try to scale up the size of your Lightmass Importance Volume so you could see the light probes (in view left-top corner, Show ->Visualize->Light Volume Samples). It solves my black/unlit movable mesh issue. Details on my thread : https://answers.unrealengine.com/questions/43082/ios-lightning-on-movable-staticmesh.html

more ▼

answered May 15 '14 at 08:53 PM

avatar image

metatomato
101 4 11 20

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Your answer
toggle preview:

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 5.2 MB each and 5.2 MB total.

Follow this question

Once you sign in you will be able to subscribe for any updates here

Answers to this question