x

Search in
Sort by:

Question Status:

Search help

  • Simple searches use one or more words. Separate the words with spaces (cat dog) to search cat,dog or both. Separate the words with plus signs (cat +dog) to search for items that may contain cat but must contain dog.
  • You can further refine your search on the search results page, where you can search by keywords, author, topic. These can be combined with each other. Examples
    • cat dog --matches anything with cat,dog or both
    • cat +dog --searches for cat +dog where dog is a mandatory term
    • cat -dog -- searches for cat excluding any result containing dog
    • [cats] —will restrict your search to results with topic named "cats"
    • [cats] [dogs] —will restrict your search to results with both topics, "cats", and "dogs"

Less FPS in Packaged game vs Standalone

In the same scene, in Standalone mode I have around 65 FPS, but after packaging, it decreases to 57 FPS. Is there any possible cause of this performance loss, and maybe any workaround? Occurs both in 32 and 64 bit packaged games with Shipping build.

Product Version: UE 4.9
Tags:
more ▼

asked Oct 18 '15 at 07:13 PM in Packaging & Deployment

avatar image

Slavq
2k 154 153 206

avatar image Slavq Nov 09 '15 at 02:33 PM

Maybe there is an issue in 4.9 that causes this FPS loss? Because... I suspect that this is NOT a normal behavior, right? I thought that packaged game should have equal (or even more) amount of FPS, not less.

Unfortunately I can't check if this does happen in 4.10 until the final 4.10 will come out.

avatar image Sliferblade Feb 16 '16 at 11:40 PM

I'm getting the same issue in 4.9 / 4.10. In terms of FPS from high to low - Standalone -140+fps - Launching from my machine - 140fps - Shipping Build 130fps - Development Build 120fps could it be due to the compression?

avatar image Slavq Feb 26 '16 at 01:40 PM

Any news? Have you maybe tried it on 4.11?

avatar image Sliferblade Feb 27 '16 at 12:04 PM

On 4.11 its even worse, 160 fps+ in editor at 3440x1440 and 80fps in dev build at the same res.

avatar image Matthew J Mar 04 '16 at 04:58 PM

Hello Slavq and Sliferblade,

I haven't seen this issue myself but I'll be giving it a try to see if I can see the same results. In the meantime I wanted to ask, does it only happen with your primary projects or with anything you package? Also, what platform are you packaging for?

avatar image Sliferblade Mar 04 '16 at 05:23 PM

Ive solved part of the problem, When entering fullscreen with alt+ enter while using standalone the resolution/ screen percentage doesn't increase. However when launching from my machine i get 10-15 fps more than my Shipped build which is strange. It happens with all my projects so far, I package just for windows 64bit.

avatar image Matthew J Mar 04 '16 at 05:49 PM

I did notice that the FPS is capped in Standalone and Packaged games but not in PIE if you have Smooth Frame Rate enabled in Edit > Project Settings > General Settings. Can you check to make sure this is disabled?

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users

1 answer: sort voted first

I'm pretty sure this issue has been resolved. The issue in my case anyway was that while in standalone the screenpercentage / resolution wasn't increasing when in fullscreen resulting in a higher fps than when running pacakaged, the fps difference was so drastic for me as I have a ultrawide monitor. Anyways I do have smoothing turned off however my fps cap is set to 140, I haven't benched marked shipped vs local yet as in 4.11 it fails to package when choosing the launch from my machine option.

more ▼

answered Mar 04 '16 at 08:26 PM

avatar image

Sliferblade
21 1 2

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users
Your answer
toggle preview:

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 5.2 MB each and 5.2 MB total.

Follow this question

Once you sign in you will be able to subscribe for any updates here

Answers to this question