x

Search in
Sort by:

Question Status:

Search help

  • Simple searches use one or more words. Separate the words with spaces (cat dog) to search cat,dog or both. Separate the words with plus signs (cat +dog) to search for items that may contain cat but must contain dog.
  • You can further refine your search on the search results page, where you can search by keywords, author, topic. These can be combined with each other. Examples
    • cat dog --matches anything with cat,dog or both
    • cat +dog --searches for cat +dog where dog is a mandatory term
    • cat -dog -- searches for cat excluding any result containing dog
    • [cats] —will restrict your search to results with topic named "cats"
    • [cats] [dogs] —will restrict your search to results with both topics, "cats", and "dogs"

UE 4.10: Matinee videos are dark

I had a bunch of cinematic sequences set up in UE 4.9. When I re-recorded them in UE4.10 and imported them into Premiere, all of them were extremely dark. Furthermore, I found that putting them in Premiere in a track in front of another track causes both tracks to render, with the track recorded in UE4.10 seeming to "ghost" in front of the old one.

So that tells me that when it records the AVI, it seems to be adding some kind of transparency, which seems to be what's causing the darkening.

If I re-record the AVIs as WMV files using Windows Movie Maker, they then import into Premiere just fine.

I'm recording them as AVIs with no compression.

Product Version: UE 4.10
Tags:
more ▼

asked Nov 22 '15 at 10:25 PM in Bug Reports

avatar image

MSE_Taliesin
274 33 49 66

avatar image AndrewHurley Nov 23 '15 at 06:14 PM

Hey Mothership.Entertainment,

I am in the process of running some tests and we have definitely made some changes to the workflow I am used to when rendering out a captured Matinee cinematic as an AVI. Would you provide me with some simple reproducible steps to follow in order to see what you are reporting, on my end?

Some screenshots of the settings you are using for the 'Movie' dialog window in matinee, as well as the 'Details' panel of the matinee actor within the level will help me greatly. If you have questions please let me know.

Thank you,

Andrew Hurley

avatar image MSE_Taliesin Nov 23 '15 at 06:24 PM

Hi Andrew -- Yes, of course.

I used these settings:

alt text

Interestingly, videos seem to play fine in Windows Media Player; it's specifically Premiere that seems to be the problem.

I can also get you some of the original uncompressed AVIs that I'm seeing the issue with if that would be helpful to you at all (though they are 5+ GB each so I'd need a big DropBox folder or something to put them in).

avatar image AndrewHurley Nov 23 '15 at 06:37 PM

Thank you for the screenshots. I actually stumbled across another issue related to a freeze in Matinee when recording a movie, using the default output directory. Just in case your editor freezes and this occurs to you, the current workaround for this is to change the directory to something shorter, like your desktop for example.

To clarify, both the AVI and WMV file type look fine when played on the Windows Media Player, but when you bring the newly created (and uncompressed) AVI into Premier it appears darker?

I was able to get an AVI exported and did not see any darkening between the editor playback, and the rendered out movie. Perhaps I am doing something differently?

Cheers,

Andrew Hurley

avatar image MSE_Taliesin Nov 23 '15 at 06:39 PM

To clarify, both the AVI and WMV file type look fine when played on the Windows Media Player, but when you bring the newly created (and uncompressed) AVI into Premier it appears darker?

Yes, that's correct. I recorded 3 separate AVIs this weekend using those settings, and they all had this problem and all had to be re-compressed as WMV files before they would appear properly in Premiere. Let me get you some screenshots ...

avatar image MSE_Taliesin Nov 23 '15 at 06:45 PM

OK, here are the original AVI and then the WMV version of that same file, both in the same video track in Premiere, and the AVI is about 50% the brightness of the WMV.

The AVI:

alt text

The WMV:

alt text

g2_as_avi.png (636.5 kB)
g2_as_wmv.png (824.3 kB)
avatar image MSE_Taliesin Nov 23 '15 at 06:46 PM

Again, I'd be happy to send you the AVIs if you'd like, though they're super-huge ...

avatar image AndrewHurley Nov 23 '15 at 06:49 PM

I am wondering if the compression could have something to do with this as well. Thank you for the screenshots, they are quite helpful!

Would you mind testing to see if compressing your AVI has an effect on the brightness of your video when viewed in Premiere?

avatar image MSE_Taliesin Nov 23 '15 at 06:52 PM

Sure, I'd been having issues with the compression in Matinee, so I'd turned it off, but I'll turn it on and give it a shot ...

avatar image MSE_Taliesin Nov 23 '15 at 07:09 PM

Yes, it works fine if I use compression. Here are the settings I used this time:

alt text

I'd avoided using compression because I was having some issues with recording cinematics, but that was likely due to my old nVidia GTX 770 video card, which was hard crashing when recording cinematics and which I've now replaced with a 980.

avatar image KidLoko May 12 '17 at 04:40 PM

I'm using 4.15 and have the same problem, videos look darker and not the same tone as seen on the sequencer I've tried exporting uncompressed video and png sequence, same problem

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users

1 answer: sort voted first

I went ahead and entered a bug report (UE-23651) for this issue. It seems the uncompressed AVI movie file is exported with an incorrect alpha channel (see image).

alt text

Thanks for taking the time to provide me with the requested information, and for posting this on the AnswerHub. Once the bug is fixed it will be integrated in an upcoming release.

Cheers,

Andrew Hurley

more ▼

answered Nov 23 '15 at 09:43 PM

avatar image Carlos_SM Mar 01 '16 at 09:05 PM

Is there anything new about it?

avatar image Matt.Williams Mar 03 '16 at 07:14 PM

Hi Carlos_SM,

UE-23651 is fixed for 4.11 and should be live in the 4.11 Preview builds.

-Matt W.

avatar image KidLoko May 12 '17 at 04:40 PM

I'm using 4.15 and have the same problem, videos look darker and not the same tone as seen on the sequencer I've tried exporting uncompressed video and png sequence, same problem

avatar image Matt.Williams May 12 '17 at 08:17 PM

Hi KidLoko,

Please report this in a new thread. This is a very old issue and your problem is probably occurring for different reasons.

-Matt W.

avatar image KidLoko May 13 '17 at 04:04 PM

I'll do, thank you!

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users
Your answer
toggle preview:

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 5.2 MB each and 5.2 MB total.

Follow this question

Once you sign in you will be able to subscribe for any updates here

Answers to this question