x

Search in
Sort by:

Question Status:

Search help

  • Simple searches use one or more words. Separate the words with spaces (cat dog) to search cat,dog or both. Separate the words with plus signs (cat +dog) to search for items that may contain cat but must contain dog.
  • You can further refine your search on the search results page, where you can search by keywords, author, topic. These can be combined with each other. Examples
    • cat dog --matches anything with cat,dog or both
    • cat +dog --searches for cat +dog where dog is a mandatory term
    • cat -dog -- searches for cat excluding any result containing dog
    • [cats] —will restrict your search to results with topic named "cats"
    • [cats] [dogs] —will restrict your search to results with both topics, "cats", and "dogs"

Vehicle wheel collision offset.

Greetings,

I am working on project which includes usage of vehicles. Since the beginning I am experiencing problem with vehicle setup. I have identified this issue to be caused by offset of wheel collision meshes which are assigned to objects of type VehicleWheel. Using pxvis collision shows this:

alt text

In UE4.10 i have set up WheeledVehicle BP, It's wheels (class, bone names, no offsets). Bone names match those in Skeletal Mesh. Vehicle does work normally, wheels rotate and steer. Same blueprint setup works for different Skeletal Meshes, where collision meshes match the bone positions.

I am using custom mesh which i downloaded and modified in 3DS Max 2013 (Student version). I believe this to be the cause of problems. Since I am beginner in 3D modeling i might have made some mistakes regarding transforms etc.

Structure My model has no bones, i have vehicle chassis (single object) as parent of 4 wheels (5 objects total). alt text

Scale Since i did scaling of the objects i applied xform reset on all objects as it was repeatedly mentioned in answers provided by community, however it didn't resolve anything (all objects have now 100 scale).

Pivots Chassis pivot point is set to (0, 0, 0). Wheels have their pivot in their center.

Export and Import I used several export/Import options. Did not help. alt text alt text

I have spent several days trying to figure this out, with no luck. Feeling desperate. Thanks for your help in advance VB

My FBX export: link text

Product Version: UE 4.10
Tags:
schematics_3ds.png (91.2 kB)
export_3ds.png (17.9 kB)
import_ue4.png (55.1 kB)
pxvis_collision.png (543.2 kB)
bmw_sm.zip (336.5 kB)
more ▼

asked Dec 02 '15 at 08:14 AM in Using UE4

avatar image

vbejcek
1 1 2 1

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users

3 answers: sort voted first

Hi!

You must use Reset XForm in 3DS MAX before export your model. Unparent Wheels. Then select Base and Wheels and apply Reset XForm. Convert all meshes in an Editable Mesh. Parent the wheels to the base. Export the model to FBX. In export dialog, change FBX version to 2014/2015.

alt text

Import model to UE4.

alt text

car01.png (9.4 kB)
car02.png (435.6 kB)
more ▼

answered Dec 02 '15 at 09:28 AM

avatar image

svv3dUDN
8.4k 254 41 399

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users

HI, thanks for your response. I believe i already did XForm reset and converted to Editable Mesh. Nevertheless, i tried it again and there were no improvements. It is possible I am doing it wrong. What import options did you use? Could you send your FBX, which you used in picture above? I think it would help me a lot. Thanks for your time VB.

more ▼

answered Dec 02 '15 at 08:50 PM

avatar image

vbejcek
1 1 2 1

avatar image svv3dUDN Dec 03 '15 at 07:38 AM
bmw_sm_fix.zip (323.1 kB)
car003.png (75.0 kB)
avatar image vbejcek Dec 03 '15 at 09:44 AM

Thank you,

your FBX works like a charm. Still there are few things i dont realy understand. When i open your export in 3DS max i see that the scale of Vehicle_Base is 39,37%. Scale of each wheel is 100%.

In my export Vehicle_Base was 100% same as wheels, which i understand is the way it should be? This makes me suspect some kind of bug within my 3DS, because i made XForm reset several times. I assume that you see vehicle_base as 100% scale yourself?

I have even tried simplified model: box with 4 cylinders as wheels. I did no scaling on any of the objects. Still, after export/import i experienced same thing. Thanks again, VB.

avatar image mikyjax Dec 10 '15 at 12:13 AM

Hello,

I have the exact same problem... and did everything you did too... nothing changes, it doesn't work Have you find the solution? Michaël

avatar image vbejcek Dec 10 '15 at 01:43 AM

Hello, I found the problem, but didn't solve it. I am almost certain that it was caused by some scaling issue within 3ds Max. I think it's bug, because my 3ds max shows chassis at 100 scale but it behaves like it was overscaled, therefore wheels are inset. When I opened fixed FBX from svv3dUDN i noticed chassis was at 39.37 scale, yet strangely it was correct size. I suspect some strange settings or even bugs within 3ds Max. Iam quite sure this issue has nothing to do with UE4. Regards VB

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users

So the solution you are using is just to manually offset the weel in the vehicle movement component? If yes did you get any bug after using that trick as a solution? Thank you, Mike

more ▼

answered Dec 10 '15 at 12:14 PM

avatar image

mikyjax
1 1

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users
Your answer
toggle preview:

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 5.2 MB each and 5.2 MB total.

Follow this question

Once you sign in you will be able to subscribe for any updates here

Answers to this question