x

Search in
Sort by:

Question Status:

Search help

  • Simple searches use one or more words. Separate the words with spaces (cat dog) to search cat,dog or both. Separate the words with plus signs (cat +dog) to search for items that may contain cat but must contain dog.
  • You can further refine your search on the search results page, where you can search by keywords, author, topic. These can be combined with each other. Examples
    • cat dog --matches anything with cat,dog or both
    • cat +dog --searches for cat +dog where dog is a mandatory term
    • cat -dog -- searches for cat excluding any result containing dog
    • [cats] —will restrict your search to results with topic named "cats"
    • [cats] [dogs] —will restrict your search to results with both topics, "cats", and "dogs"

Additive Animations For Root Bone of a Retargeted Animation as of 4.10.1 Crashes Engine

Good Evening,

As of 4.10.1, if I open an animation after retargeting for one of our characters, move the root down, and hit the key button from the toolbar to realign the root, the engine immediately crashes requesting that I send a crash report. Prior to 4.10.1, no problems with this.

Your help on fixing this bug is appreciated! Thanks.

Product Version: UE 4.10
Tags:
more ▼

asked Dec 14 '15 at 01:21 AM in Bug Reports

avatar image

cornwell
16 1 3 4

avatar image Matt.Williams Dec 14 '15 at 08:40 PM

Hi cornwell,

I'm having trouble reproducing this here. What are your additive settings? Is there any root motion in the additive animation already?

Could you copy the callstack from the crashreporter window, paste it into a txt document, and attach it here?

If we can't lock down a repro, I might ask if we can get your two skeletal meshes and the animation.

-Matt W.

avatar image cornwell Dec 15 '15 at 09:39 PM

Hi Matt,

Thank you for looking into this. I've attached the callstack and a picture with the settings and setup. I pulled the root bone up along the z axis about 6 inches, then click the Key button, then it crashes. Everything else is at the default settings.

Thanks.

call stack.txt (6.2 kB)
screenshot.jpg (280.7 kB)
avatar image Matt.Williams Dec 16 '15 at 04:12 PM

It could have something to do with your root(Bip01) not being at 0,0,0 (it's located at the pelvis), but I just made a rig with that same setup (and threw a really long animation on it like you have), but I was still unable to reproduce this. Looking through our crash reports, your project appears to be the only one that has ever gotten this crash.

I'd like to reproduce this crash before entering it into our bug tracking system. Would you be willing to send me the fbx for the skeletal mesh and the animation? You can upload it to a file sharing service and PM me the link on the forums. Please include a link to this Answerhub thread in the message.

-Matt W.

avatar image cornwell Dec 16 '15 at 04:34 PM

Just sent you a link to the fbx file.

avatar image Matt.Williams Dec 16 '15 at 07:40 PM

I've been unable to get it to crash with the fbx files. This is after retargetting the animation from the fbx in the second message to the skeletal mesh of the first message, then moving the root and keying it. I tried a few other things, but I can't seem to repro.

Are you using a github build or a luancher build? Have you made any code changes to the engine?

If it is just a standard launcher build, it could be a compatibility issue, but the callstack doesn't seem to indicate that. Could you attach your dxdiag anyways?

Lastly, could you migrate the animation (and it's skel mesh) along with the target skeletal mesh to a blank project and send that? Make sure you attempt to reproduce the crash in a blank project yourself as well.

-Matt W.

avatar image cornwell Dec 16 '15 at 09:20 PM

Thank you Matt for your time. I just sent you a new project that I tested in advance for the crash. This should help you recreate it.

I'm using the launcher build, no code changes to the engine.

Hope you're able to recreate it with this!

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users

1 answer: sort voted first

Hey cornwell,

I was able to repro with your project (Hooray!). I've entered UE-24585 and attached this project to it for repro purposes.

Unfortunately I was unable to find a workaround for you. If this is a blocker for you, I'd suggest reverting to a previous version of your project.

-Matt W.

more ▼

answered Dec 16 '15 at 10:21 PM

avatar image cornwell Dec 17 '15 at 01:44 AM

Awesome! Thanks! If you think it will be addressed in the next minor release in a couple weeks, I can work around it until then. If it may be a while, (i.e., a month, or two, or more), is there a way to revert the engine back a minor version to 4.10.0 before it was a problem?

Thanks again for all your help on getting this resolved into the future.

avatar image Matt.Williams Dec 18 '15 at 12:40 AM

I don't know how quickly it will be resolved, but I wouldn't count on anything being a quick turnaround. The only way to grab 4.10.0 is from github. You'll need to sign in to github to view that link

-Matt W.

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users
Your answer
toggle preview:

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 5.2 MB each and 5.2 MB total.

Follow this question

Once you sign in you will be able to subscribe for any updates here

Answers to this question