x

Search in
Sort by:

Question Status:

Search help

  • Simple searches use one or more words. Separate the words with spaces (cat dog) to search cat,dog or both. Separate the words with plus signs (cat +dog) to search for items that may contain cat but must contain dog.
  • You can further refine your search on the search results page, where you can search by keywords, author, topic. These can be combined with each other. Examples
    • cat dog --matches anything with cat,dog or both
    • cat +dog --searches for cat +dog where dog is a mandatory term
    • cat -dog -- searches for cat excluding any result containing dog
    • [cats] —will restrict your search to results with topic named "cats"
    • [cats] [dogs] —will restrict your search to results with both topics, "cats", and "dogs"

Landscape Grass - Procedural Grass Floats

I am using procedurally placed grass, and for a little while, I used the foliage tool. I am just now addressing this problem, I have had it for a long while, hopefully I can avoid having to re-create the landscape.

Here is the problem: Broken Grass

Painting over the area assumed to be where the grass is initially wanting to spawn, sort of works. Yet, doesn't totally. I hope there is some way this can be fixed, I can't select procedural grass, I can't erase it. My only assumption is the height map is broken, or the landscape is corrupted.

Thank you to all who can help

Regards

Product Version: UE 4.9
Tags:
more ▼

asked Apr 13 '16 at 04:46 AM in Using UE4

avatar image

FBTH
63 5 7 13

avatar image Nebularium Jun 02 '16 at 09:26 AM

Kinda bumping this one. Have same problem, cant seem to find fix and it only happens in one small part of the Landscape. Tried painting layers that don't have grass in them, grass still stays floating in air.

avatar image Lonewalker1 Dec 18 '18 at 11:50 PM

version 4.20.3 , I have the same problem :/ https://i.imgur.com/nIjrskT.png

avatar image Saltbroheem Dec 19 '18 at 12:33 AM

Hey Lonewalker try this. I had issues with it a number of times and found that there was a lack of clear info on the net so I made a short tutorial myself. Should fix any issues you have :)

https://www.youtube.com/watch?v=Pj6o8xgHCZI∈dex=3&t=0s&list=PLPoBwIpJJWslHhEFgJrswsO8umwCHxmlm

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users

6 answers: sort voted first

Hi FBTH,

To be clear this is the Landscape Grass setup using a Landscape Grass node in the material, right?

In the editor, can you try the command "grass.flushcache" ?

If that doesn't make it place the grass correctly, can you please send me info on your video card, and make sure you are updated to the latest video drivers? We use render-to-texture to find the heightmap for grass instances, and prior to 4.9 we did a similar problem on some Macs and AMD video cards, but we haven't see this problem for a long time.

Thanks Jack

more ▼

answered Apr 14 '16 at 02:56 AM

avatar image

JackP_oldaccount
1.3k 37 11 48

avatar image FBTH Apr 14 '16 at 03:27 AM

Yes it is the Landscape Grass setup using a Landscape Grass node in material. However, I tried the command "grass.flushcache" to no avail :( I'm using Windows 10, here are my specs:


Display Devices

       Card name: NVIDIA GeForce GTX 650
    Manufacturer: NVIDIA
       Chip type: GeForce GTX 650
        DAC type: Integrated RAMDAC
     Device Type: Full Device
      Device Key: Enum\PCI\VEN_10DE&DEV_0FC6&SUBSYS_0973196E&REV_A1
  Display Memory: 5035 MB

I hope this helps, also, this error is showing up on a team mates version as well. We use Perforce

avatar image JackP_oldaccount Apr 14 '16 at 06:20 AM

We did make some changes in 4.10 that may have fixed this issue. Would you be able to open your level in the 4.10 editor, run that command in and see if things look any better?

avatar image FBTH Apr 17 '16 at 04:40 AM

Sorry for the late reply, but I migrated the map to 4.11.1, and the editor would crash on load :( I will be back with an update, if I can get it to work for 4.10

Hopefully it will work with 4.10

avatar image paradoc Jul 27 '16 at 02:06 AM

i'm having this issue in 4.12.5. occurred in an area where a landscape ramp was placed. using gtx 980 with driver 368.39 tried grass.flushcache and also tried painting other layers without grass types. but problem persists.

[edit] just updated to geforce driver 368.81 and problem is still there

avatar image JackP STAFF Jul 27 '16 at 02:18 AM

Hi, have you used the retopogolize tool (which moves the vertices off a rigid XY grid). Perhaps accidentally? There's currently a bug where that tool breaks grass placement. The ticket for that bug is UE-33064.

You could try the editor console command "RemoveLandscapeXYOffsets" which should remove any XY offset data, and then the "grass.flushcache" console command which will rebuild grass data.

Does doing that solve the issue?

  • Jack

avatar image paradoc Jul 27 '16 at 02:22 AM

i was just logging back in to write that i was using retopologize. thanks much...your solution of 'removelandscapexyoffset' + 'grass.flushcache' worked.

avatar image FBTH Aug 19 '16 at 11:45 PM

I finally got it to load after upgrading my RAM. Thank you Jack, your solution worked!

avatar image sidsings Jun 25 '18 at 10:10 AM

Hello. Any ideas how to fix this in 4.19.2 can't seem to find removelandscapexyoffset commandline in console?

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users

the commands have not been removed they are stiff functional in on the console you just cannot use autofill.

version 4.19.2

more ▼

answered May 27 '18 at 09:13 PM

avatar image

Jack_Rabbit
11 1 3

avatar image sidsings Jun 25 '18 at 10:07 AM

Hello. Can you tell a bit more? Can't seem to find it console in 4.19.2

avatar image Jack_Rabbit Jun 25 '18 at 10:51 AM

sidsings

The console doesnt contain the commands on autofil you have to copy them into the console directly

1) "RemoveLandscapeXYOffsets" then 2)"grass.flushcache"

avatar image sidsings Jun 29 '18 at 05:21 PM

Great! Thanks for clearing that. Although it didn't work for me ;( In the end I just selected the faulty foliage and leveled it with @end@ button

avatar image Geoff1229 Aug 21 '18 at 04:06 PM

Bug still present in 4.20.1 (sad face)

But the console commands fix stated above worked. Autocomplete not present, but typing it in exactly worked.

Thanks!!

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users

Just got same bug on 4.15.2, removelandscapexyoffset+grass.flushcache helped.

more ▼

answered May 12 '17 at 02:30 PM

avatar image

overlaps
10 2 1 7

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users

The bug still happens (frequently) in 4.14. Resampling the terrain component size to the same resolution fixes it.

more ▼

answered Mar 02 '17 at 10:02 AM

avatar image

Oskar Świerad
403 13 31 29

avatar image JackP STAFF Mar 02 '17 at 01:40 PM

Hi Oskar,

Instead of resampling, does 'removelandscapexyoffset' followed by 'grass.flushcache' also work?

Do you have a project where the grass is broken that you could upload somewhere and send me a link to take a look? My email address is jack.porter at epicgames.com.

Thanks Jack

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users

Same bug on 4.17.1 but the removelandscapexyoffset command has been removed.

more ▼

answered Oct 26 '17 at 02:34 PM

avatar image

blackroot
1

avatar image The12MT Dec 06 '17 at 09:55 PM

4.18: command not removed?! worked well for me!!

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users

Well, having same problem on 4.16. None of the commands worked. Im surprised after so many versions this issue still persists. Amazing.

more ▼

answered Dec 09 '17 at 06:22 AM

avatar image

amstradcpcuser
31 4 9 13

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users

Try this. I had issues with it a number of times and found that there was a lack of clear info on the net so I made a short tutorial myself. Hope it helps :)

https://youtu.be/Pj6o8xgHCZI

more ▼

answered Sep 20 '18 at 10:46 PM

avatar image

Saltbroheem
1 1 1

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users
Your answer
toggle preview:

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 5.2 MB each and 5.2 MB total.

Follow this question

Once you sign in you will be able to subscribe for any updates here

Answers to this question