x

Search in
Sort by:

Question Status:

Search help

  • Simple searches use one or more words. Separate the words with spaces (cat dog) to search cat,dog or both. Separate the words with plus signs (cat +dog) to search for items that may contain cat but must contain dog.
  • You can further refine your search on the search results page, where you can search by keywords, author, topic. These can be combined with each other. Examples
    • cat dog --matches anything with cat,dog or both
    • cat +dog --searches for cat +dog where dog is a mandatory term
    • cat -dog -- searches for cat excluding any result containing dog
    • [cats] —will restrict your search to results with topic named "cats"
    • [cats] [dogs] —will restrict your search to results with both topics, "cats", and "dogs"

Displacement not work on landscape.

I was trying to connect displacement map on my landscape material and the displacement value doesn't show up in the viewport but still see that it's applied in the material preview.

Product Version: UE 4.13
Tags:
more ▼

asked Nov 15 '16 at 06:53 PM in Bug Reports

avatar image

Biomaschine
6 1 2 3

avatar image AndrewHurley Nov 15 '16 at 09:47 PM

Hello Biomaschine,

Can you provide me with a screenshot of your material editor graph?

Can you also provide a screenshot of the material applied to your landscape actor within the scene?

Thanks,

Andrew Hurley

avatar image Biomaschine Nov 16 '16 at 05:17 AM

My material setup alt text

alt text

1234567890.jpg (451.0 kB)
1122.jpg (295.5 kB)
avatar image Biomaschine Nov 16 '16 at 05:20 AM

Here is a comparison on the result.


Left : UE landscape.


Right : Imported mesh plane.

alt text

0123.png (1.4 MB)
avatar image KGB1st Nov 29 '18 at 01:24 PM

LogModelComponent: Warning: Material base_mesh_surface requires adjacency information because of Crack Free Displacement or PN Triangle Tesselation, which is not supported with model components. Falling back to DefaultMaterial.

I tried to mix 3 textures in editor and it works fine, but every time when I tried to draw the second or third layer I got a lot of errors and painted section reverts to default material :\

P.S. I use PN triangle tess, with enebled Crack Free ... option. And if iy will be disabled problem stays. Fully Tess disabling can't guarantee help too.

alt text alt text

mat-details.jpg (1.5 MB)
screen.jpg (513.9 kB)
(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users

1 answer: sort voted first

Hello Biomaschine,

I ran some tests and found that the issue lies with the option 'Crack Free Displacement' within your material's properties. This is causing your landscape to essentially flatten out your displacement whenever it is enabled. I ran some more tests to see if this affects other assets like static meshes, and it appears to only occur with landscapes. More than likely due to the way we choose to tessellate the nearest LOD, but that is just a guess. Use the link below to track the report I logged for this issue.

UE-38815

For now, I would just disable the 'Crack Free Displacement' option, and be sure you are not pushing the vertices too far to create cracks in your landscape. An increased tessellation value should help mitigate some of this effect, but also be careful with the amount of tessellation you use as performance can become a concern with too high of values.

Let me know if you have further questions or need additional assistance.

Cheers,

Andrew Hurley

more ▼

answered Nov 18 '16 at 03:40 PM

avatar image The Forger Mar 11 '18 at 02:00 PM

There's a regression of this bug on 4.18.3.

avatar image ChrisSpencer87 Apr 28 '18 at 09:09 AM

I am in 4.19.1 and am getting this issue still.

avatar image HitEmUp May 16 '18 at 10:01 PM

same here in 4.19.2

avatar image HitEmUp May 16 '18 at 10:29 PM

Also find out that the UE4 Basic Meshes have the same issue. You need to add your own Meshes to get Displacement work.

avatar image Scopegoat Jun 02 '18 at 12:17 AM

Still happening on 4.18.3. A fix to this would be highly appreciated :)

avatar image KGB1st Nov 29 '18 at 01:37 PM

Faced with the same problem on the engine 4.21

avatar image JonathanArmstrong Mar 10 '19 at 08:02 AM

@Andrew Hurley Thanks for finally giving an effective solution for this bug. I thought I was crazy and must have disabled something, as my tessellation was working and stopped all of a sudden. Disabling crack-free displacement fixed the issue. The orange outline was displaying as displaced, but not the actual landscape. It would do a broad displace, which created one big pyramid shape for roughly 1k tris...Good to finally have working tessellation back.

avatar image NeoVidia May 07 '19 at 09:31 AM

4.22 Issue still persists. And thanks Andrew Hurley for the solution!

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users
Your answer
toggle preview:

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 5.2 MB each and 5.2 MB total.

Follow this question

Once you sign in you will be able to subscribe for any updates here

Answers to this question