x

Search in
Sort by:

Question Status:

Search help

  • Simple searches use one or more words. Separate the words with spaces (cat dog) to search cat,dog or both. Separate the words with plus signs (cat +dog) to search for items that may contain cat but must contain dog.
  • You can further refine your search on the search results page, where you can search by keywords, author, topic. These can be combined with each other. Examples
    • cat dog --matches anything with cat,dog or both
    • cat +dog --searches for cat +dog where dog is a mandatory term
    • cat -dog -- searches for cat excluding any result containing dog
    • [cats] —will restrict your search to results with topic named "cats"
    • [cats] [dogs] —will restrict your search to results with both topics, "cats", and "dogs"

Foliage disappears when moving away from it's center

Hi!

My foliage disappears when I move away from the foliage's center.

Check this video to see the problem

https://youtu.be/dTlS4lX-R98


I've tried it in versions 4.14.3 and 4.15

This doesn't happen in an empty project, but I haven't been able to find the reason for it, after a whole day of googling and testing.

Tree mesh in video has two materials.

  • Trunk has diffuse and normal

  • Branches have same with opacity mask

Foliage Tool Settings in video alt text

I also changed height min and max to 0. I tried light map resolution 8,16 and 32.

I have tried:

  • Modifying tree UV's

  • Changing tree's polycount

  • Modifying tree's textures

  • Using LODs and no LODs

  • With and without a cull distance volume

  • Different meshes in foliage tool

  • Various amounts of foliage

Sometimes it only happens after saving, but usually it happens instantly.

I haven't encountered this with another project, which has large amount of foliage.


UPDATE

  • Tried packaging game. Problem persists.

  • After updating project to 4.15, building the project gives +5000 lighting problems, which didn't occur in version 4.14.3.

  • UE4 claims that almost all of my models have wrapping UV's, which they don't. I even checked most of them this morning.

  • Will try migrating whole maps to fresh project, but let's see how it works for c++ project.


UPDATE 2

  • Re-Unwrapped bunch of models

  • Migrated maps to a new project without code.

  • Used various meshes with foliage tool and pressed build

Results

False wrapping UV's error x 500. Foliage disappears immediately after saving project, but becomes visible when camera is center of foliage cluster. Problem occurs in game mode.


Is anyone having similar problems? I need some advice, because I don't want to redo my project from scratch...


Product Version: UE 4.15
Tags:
sieppaa_2.jpg (75.8 kB)
more ▼

asked Mar 10 '17 at 08:41 PM in Using UE4

avatar image

villehappo
3 1 3 6

avatar image Black Phoenyx Mar 10 '17 at 10:13 PM

What happens if you click on your build menu and select build geometry? I know foliage isn't a BSP volume but maybe it will have an effect. Does this also occur when you launch the game?

avatar image villehappo Mar 11 '17 at 11:05 AM

What happens if you click on your build menu and select build geometry?

Nothing happens

Does this also occur when you launch the game?

Yes

avatar image Black Phoenyx Mar 11 '17 at 02:54 PM

In the same project does it happen in a blank map with just a floor and foliage painted on it?

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users

1 answer: sort voted first

An IT-elf has fixed the disappearing tree bug during the weekend. I'm unable to replicate to bug, but I did nothing to fix it...

On the other hand I'm still getting a thousands of "wrapping UV's errors", even though everything is working perfectly.

Thank's Black Phoenyx for trying to help!

alt text

ue_log.jpg (68.3 kB)
more ▼

answered Mar 13 '17 at 03:23 PM

avatar image

villehappo
3 1 3 6

avatar image Black Phoenyx Mar 13 '17 at 03:49 PM

No problem, glad it is working normally now, really wish I knew the exact cause though in case the issue comes up again. As for the wrapping UVs have you opened the mesh in your modeling program to verify that none of the UVs are outside of the 0-1 space?

avatar image villehappo Mar 13 '17 at 03:51 PM

I did it for ~30 models, that's why I'm calling it a bug :/

avatar image villehappo Mar 13 '17 at 03:52 PM

And some of the models have been in the project for months and only started to show errors after updating project to 4.15

avatar image Black Phoenyx Mar 13 '17 at 03:57 PM

Hmm odd indeed.

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users
Your answer
toggle preview:

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 5.2 MB each and 5.2 MB total.

Follow this question

Once you sign in you will be able to subscribe for any updates here

Answers to this question