x

Search in
Sort by:

Question Status:

Search help

  • Simple searches use one or more words. Separate the words with spaces (cat dog) to search cat,dog or both. Separate the words with plus signs (cat +dog) to search for items that may contain cat but must contain dog.
  • You can further refine your search on the search results page, where you can search by keywords, author, topic. These can be combined with each other. Examples
    • cat dog --matches anything with cat,dog or both
    • cat +dog --searches for cat +dog where dog is a mandatory term
    • cat -dog -- searches for cat excluding any result containing dog
    • [cats] —will restrict your search to results with topic named "cats"
    • [cats] [dogs] —will restrict your search to results with both topics, "cats", and "dogs"

Inconsistent LOD behavior on Foliage and Grass

Hi guys.

I'm trying to migrate a project from 4.14 to 4.16 (tried to 4.15 too and got the same issue). On 4.14, screen size parameter on static mesh LOD settings has the same behavior both for single static mesh actors or foliage painted instances.

Now on 4.16 (and 4.15), that same parameter with same values causes the LOD transitions to behave differently (different distances) when the meshes are single static mesh actors or foliage instances. Plus when it's a foliage instance, I can't control LOD 0 distance within a given distance from camera. No matter what screen size value higher than 0,5 I set for LOD 1, it won't change to LOD 0 closer than ~15m from camera (while the single static mesh actors keep working just fine).

I created all my foliage during the last years with LOD 0 optimized for close distances from camera (nothing more than a couple of meters) because I need high fidelity foliage and also reasonable performance. Now all my high dense foliage projects are taking a huge performance hit on 4.15 and 4.16 compared to older UE4 versions because of that strange LOD behavior on foliage and grass instances.

Ps. I've also tried that on a clean project from scratch to make sure it wasn't a content migration bug. And the issue persists like shown on the screenshots bellow (the static mesh used is a default "desktop backyard grass" SpeedTree asset).

4.14 - static mesh actors on the left - painted foliage instances on the right alt text alt text

4.16 - static mesh actors on the left - painted foliage instances on the right alt text alt text Notice how LOD 0 instances keep the same on the right even with LOD 1 screen size changing from 0,5 to 0,9

Product Version: UE 4.16
Tags:
more ▼

asked Jun 15 '17 at 12:48 PM in Bug Reports

avatar image

rabellogp
79 3 10 18

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left

0 answers: sort voted first
Be the first one to answer this question
toggle preview:

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 5.2 MB each and 5.2 MB total.

Follow this question

Once you sign in you will be able to subscribe for any updates here

Answers to this question