x

Search in
Sort by:

Question Status:

Search help

  • Simple searches use one or more words. Separate the words with spaces (cat dog) to search cat,dog or both. Separate the words with plus signs (cat +dog) to search for items that may contain cat but must contain dog.
  • You can further refine your search on the search results page, where you can search by keywords, author, topic. These can be combined with each other. Examples
    • cat dog --matches anything with cat,dog or both
    • cat +dog --searches for cat +dog where dog is a mandatory term
    • cat -dog -- searches for cat excluding any result containing dog
    • [cats] —will restrict your search to results with topic named "cats"
    • [cats] [dogs] —will restrict your search to results with both topics, "cats", and "dogs"

Why is the root motion feature not allowing my character to climb?

Hi all,

I'm new to UE4 systems, got a problem with this root motion feature. I have a character that is needed to climb an object if they were to collide. I've got most it covered except for the part that when playing animMontage, it doesn't climb it at all!

here is what I've been doing inside blueprints and also a demonstration of the problem.

thanks in advance.

Link to video demonstration : http://www.4shared.com/video/cvNoBcPDba/demonstration.html

![alt text][1] [1]: /storage/temp/9752-capture.jpg

Product Version: Not Selected
Tags:
capture.jpg (80.5 kB)
more ▼

asked Jul 07 '14 at 12:29 PM in Using UE4

avatar image

bdsafa
26 2 7 103

avatar image dissonanceint Jul 07 '14 at 06:07 PM

Is your root motion set up correctly?

First of all, in your animation file, the root bone should move or root motion won't have any effect at all.

What does the Climb function do? How does it play the Anim Montage? Are the root motion options checked in the montage? What direction does the root bone move to?

avatar image bdsafa Jul 07 '14 at 06:40 PM

i believe i did set up correctly. first of all yes i did check two root motion check boxes in animMontage Persona. secondly climb function only calls "Montage Play" in animation blueprint. check out the picturealt text

rootmotion.png (128.9 kB)
avatar image Shoiko Jul 07 '14 at 08:54 PM

Make sure your in and out transitions are set to 0 this will make sure it processes all frames in the animation right now it looks like its blending too far into the animation and not processing all of the vertical displacements.

avatar image bdsafa Jul 08 '14 at 04:49 AM

in animation transition is set to 0.1 , out animation transition is set to 0

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users

1 answer: sort voted first

ok , got it right, it seems for character to move in z-axis , you should enable flying mode and also after a animation time long delay, return it to walking mode. that did it for me. thanks all.

if you were happened to have better solution, please let me know, regards.

alt text

capture.jpg (71.3 kB)
more ▼

answered Jul 09 '14 at 02:07 PM

avatar image

bdsafa
26 2 7 103

avatar image thebenjiman Apr 24 '18 at 03:03 PM

Thank you so much; it seems z axis root translation is totally ignored in walking mode; I lost 2 days before finding your post, this obviously should be in the documentation

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users
Your answer
toggle preview:

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 5.2 MB each and 5.2 MB total.

Follow this question

Once you sign in you will be able to subscribe for any updates here

Answers to this question