x

Search in
Sort by:

Question Status:

Search help

  • Simple searches use one or more words. Separate the words with spaces (cat dog) to search cat,dog or both. Separate the words with plus signs (cat +dog) to search for items that may contain cat but must contain dog.
  • You can further refine your search on the search results page, where you can search by keywords, author, topic. These can be combined with each other. Examples
    • cat dog --matches anything with cat,dog or both
    • cat +dog --searches for cat +dog where dog is a mandatory term
    • cat -dog -- searches for cat excluding any result containing dog
    • [cats] —will restrict your search to results with topic named "cats"
    • [cats] [dogs] —will restrict your search to results with both topics, "cats", and "dogs"

Can't paint or spawn foliage on landscape

I have this problem (4.17.2): I have three landscape actors in my project, on two of them I'm not able to spawn or paint any foliage. I get this message: "unable to spawn instances. make sure a large enough surface exists within the volume". I would really like to know how to get around this.

EDIT: some additional information: I converted two landscapes to staticmeshes just to see if that would change anything. Very interestingly the landscape I can't place foliage on has a aprox size of 1x1x0 when exported. The other export has an aprox size of 1,579 x2,016 x 192 and I can paint and spawn foliage on that one. So the problem is basically that the engine sees a huge landscape as something with a size of 1x1x0. Very odd.

alt text

Product Version: UE 4.17
Tags:
more ▼

asked Nov 20 '17 at 08:58 PM in Bug Reports

avatar image

Mayena
6 1 2 3

avatar image Lily K ♦♦ STAFF Nov 21 '17 at 08:48 PM

Hi Mayena, I was unable to reproduce this bug. Do you have World Composition enabled in the project? We'll need additional information to be able to pinpoint the issue.

Thanks,

Lily

avatar image Mayena Nov 21 '17 at 10:16 PM

Hi Lily, Thank you for your reply. It is a landscape from the “photorealistic landscape pack 4” from the epic marketplace. If you have acces to it you can try for yourself to paint foliage on island-a, or try to spawn foliage on it. If you don’t than I can send you the files. Kind regards!

avatar image MarkcusD Dec 09 '17 at 10:13 PM

Is there a solution for this? It works on some terrains and fails on others for seemingly no reason.

avatar image ZelusFetus Mar 09 '18 at 05:11 AM

I am having this same issue

Uploaded video here: https://youtu.be/jEjrCrG6cG8

I can spawn the trees on BSP geometry and also on a static mesh

But I cannot spawn trees on the most important thing: Landscapes

So in the video one terrain lets me paint rocks on it while the other does not which is also very strange. They are exactly the same terrain.

But the main issue is that none of my terrains allow any trees to spawn when I hit "resimulate" in the details of the spawner volumes.

When "resimulate" is hit it give the error: Unable to spawn instances. Ensure a large enough surface exists within the volume.

avatar image Azpzr Jun 15 '18 at 02:04 PM

I'm having almost an identical issue here. I'm using an imported Tiled Landscape. I was getting the same error message, I fixed the tile sizes and what not, hit resimulate and nothing shows up... not even the error message. When I paint the foliage only a couple logs show up on the landscape. I made it so foliage can be applied on top of static meshes just to check if the spawners were even working in the first place. They were, as all my buildings and other static meshes ended up growing a forest on top of them. I recently contacted the publisher of this asset too, but they're at E3 at the moment. Is there a fix to this issue yet? Is it an engine bug?

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left

4 answers: sort voted first

Do you have a custom collision setup? I had similar problem once, Turned out if I used custom collision channels, foliage painting could not detect my landscape.

more ▼

answered Nov 21 '17 at 11:42 PM

avatar image

gstyczen
51 1 8 7

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left

Do you have a custom collision setup? I had similar problem once, Turned out if I used custom collision channels, foliage painting could not detect my landscape.

more ▼

answered Nov 21 '17 at 11:42 PM

avatar image

gstyczen
51 1 8 7

avatar image Mayena Nov 22 '17 at 09:39 AM

I will check this tonight when I get back, thanks for the suggestion.

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left

I think i find a solution: in Procedural Foliage ,the default value of 'Num Unique Tiles' is 10, change it to 1 , and then make sure the scale of Procedural Foliage is bigger than one Tile size of your landscape. I hope it will help you guys!

more ▼

answered May 15 '18 at 02:30 AM

avatar image

alfvan
1

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left

I had a similar problem in 4.18. I say similar rather than exactly the same as I didn't try exporting my landscape like you did so I can't be 100% sure I had the size issue, although my error message was the same. What fixed the error message for me was to import the lanscape via Tiled Landscape rather than creating each individual level and adding the landscape via heigtmap. When I originally did the latter I found that I could only spawn foliage on my landscape level that was positioned at 0,0 coordinates. If I moved the position of the landscape or tried painting foliage on the other levels it would give the same error message that you have. Once I imported the levels via tiled landscape it all just worked. Hope this helps.

more ▼

answered May 15 '18 at 06:57 AM

avatar image

Jim Clow
41 7 10

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Your answer
toggle preview:

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 5.2 MB each and 5.2 MB total.

Follow this question

Once you sign in you will be able to subscribe for any updates here

Answers to this question