x

Search in
Sort by:

Question Status:

Search help

  • Simple searches use one or more words. Separate the words with spaces (cat dog) to search cat,dog or both. Separate the words with plus signs (cat +dog) to search for items that may contain cat but must contain dog.
  • You can further refine your search on the search results page, where you can search by keywords, author, topic. These can be combined with each other. Examples
    • cat dog --matches anything with cat,dog or both
    • cat +dog --searches for cat +dog where dog is a mandatory term
    • cat -dog -- searches for cat excluding any result containing dog
    • [cats] —will restrict your search to results with topic named "cats"
    • [cats] [dogs] —will restrict your search to results with both topics, "cats", and "dogs"

Compiling shaders every time I open a project

I've been having a strange problem recently. For some reason, every time I start up my project, the shaders have to compile. It's usually around 5,000 or so. I searched the answer hub and help forum and couldn't find anything that might specifically fix my problem, but here's a couple of things I noticed.

  • The shaders that must compile involve the materials used in landscapes that blend different materials together. (For example, I have a Forest Material that blends different types of grass materials together.)

  • The game slows to a complete crawl if I try to run it while it's compiling.

  • Trying to save a material while it's compiling has a chance of causing it to lock up at 50%

  • Just by the design of my game, I have a large persistent level with many different sublevels. When I unhide these areas or go to them when playing in the viewport, I get "Texture Pool is Streaming Over" usually in the range 5 MB to 100 MB. This remains until I close the project.

THINGS I'VE TRIED

  • I've tried resaving all the materials and it had no effect.

  • I've deleted things like the Intermediate folder and the cache but it had no effect.

  • I've also verified the installation of UE4.

My guess is that the problem has to do with those landscape textures specifically, but I'm not sure what I would do to address it.

I don't remember when this problem started, but I've been making biweekly to monthly backups of my game. I'm hesitant to migrate all my assets to another project because it's pretty large in size and requires a lot of different textures. (Currently have about 300+ though a good chunk are leftovers from the starter content pack).

I've also attached my DxDiag if it's necessary.

alt text

Product Version: UE 4.18
Tags:
dxdiag.png (23.2 kB)
more ▼

asked Dec 23 '17 at 04:12 PM in Rendering

avatar image

Krayfishkarl
30 5 8 13

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users

2 answers: sort voted first

I happened to try the solution posted on this thread and it worked for me! The project now starts up without having to recompile everything.

https://answers.unrealengine.com/questions/196330/foliage-recompiles-every-time.html

more ▼

answered Dec 30 '17 at 03:42 AM

avatar image

Krayfishkarl
30 5 8 13

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users

delete "DerivedDataCache" folder in your c: install directory, and it will help with fixing the problem.

more ▼

answered Feb 24 '18 at 04:48 PM

avatar image

wawoo
11 1 1

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users
Your answer
toggle preview:

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 5.2 MB each and 5.2 MB total.

Follow this question

Once you sign in you will be able to subscribe for any updates here

Answers to this question