x

Search in
Sort by:

Question Status:

Search help

  • Simple searches use one or more words. Separate the words with spaces (cat dog) to search cat,dog or both. Separate the words with plus signs (cat +dog) to search for items that may contain cat but must contain dog.
  • You can further refine your search on the search results page, where you can search by keywords, author, topic. These can be combined with each other. Examples
    • cat dog --matches anything with cat,dog or both
    • cat +dog --searches for cat +dog where dog is a mandatory term
    • cat -dog -- searches for cat excluding any result containing dog
    • [cats] —will restrict your search to results with topic named "cats"
    • [cats] [dogs] —will restrict your search to results with both topics, "cats", and "dogs"

Instanced painted foliage disappear when too much instances on screen

Hi,
I'm actually using painted foliage on a static mesh.
I've got a hug amount of instances : 4 different meshes from 3k to 650k instances each. It's not for real-time using, but cinematic rendering - so fps doesn't matter a lot.

I've got an issue with my foliage : depending of the camera view, some elements disappear : an entire mesh (all instances of if in the foliage actor) or just part of the mesh (all parts of the samed ID). See attached pics :

foliage with all elements missing elements in foliage

The only difference between both images is the orientation of the viewport's camera - showing more elements in the second view : All of the tiny instances have disappears, as well as the purple part of the big ones ans the leafs and flowers of another big element. Yellow ones are unchanged (but the yellow part disappears if I turn much more).

Is there a parameter to change that ? I've tried the opacity mask clip value in the material, it doesn't affect this issue. I tried tweaking the engine scalability levels but it doesn't correct the problem either.

Product Version: UE 4.20
Tags:
foliage1.jpg (262.2 kB)
foliage2.jpg (189.2 kB)
more ▼

asked Oct 18 '18 at 12:47 PM in Rendering

avatar image

Teapot Creation
160 21 32 46

avatar image Ninjin Oct 18 '18 at 01:33 PM

From my own experience, Instanced Static Meshes in general seem to be buggy sometimes and some functionality was simply broken for numerous engine versions. Even in the latest version I couldn't update them in realtime on my AMD graphics card. At some higher number they just disappeared. Now I got an 1060ti and everything works fine. There was another issue similar to what you describe some versions ago and I was pretty sure it was resolved already though. I know it's not really an answer, but keep in mind if this doesn't get enough awareness, Epic simply won't care.

The only thing you can do is writing a bug report to the new bug submission form. But I already sent my problem and never got a respond, probably because they couldn't replicate it on their hardware.

avatar image Teapot Creation Oct 18 '18 at 03:05 PM

Thanks for your answer !
Actually I'm working with a 1070, latest drivers and UE 4.20. After some tests with stats displayed, it looks like passed 100M* triangles in view some parts start to disappear. But it seems to depend of many parameters (what's seen in background, shaders, lighting...). So I guess your answer sounds right, and I'll manage to submit an issue and wait for some answer...

  • I edited... not 1M but 100M. That's quite a difference :)

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users

0 answers: sort voted first
Be the first one to answer this question
toggle preview:

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 5.2 MB each and 5.2 MB total.

Follow this question

Once you sign in you will be able to subscribe for any updates here

Answers to this question