x

Search in
Sort by:

Question Status:

Search help

  • Simple searches use one or more words. Separate the words with spaces (cat dog) to search cat,dog or both. Separate the words with plus signs (cat +dog) to search for items that may contain cat but must contain dog.
  • You can further refine your search on the search results page, where you can search by keywords, author, topic. These can be combined with each other. Examples
    • cat dog --matches anything with cat,dog or both
    • cat +dog --searches for cat +dog where dog is a mandatory term
    • cat -dog -- searches for cat excluding any result containing dog
    • [cats] —will restrict your search to results with topic named "cats"
    • [cats] [dogs] —will restrict your search to results with both topics, "cats", and "dogs"

Office Holiday

Epic Games' offices will be on holiday from June 22nd to July 7th. During this period support will be limited. Our offices will reopen on Monday, July 8th. 

Very High GPU Usage When Using Foliage

Hello, for a long time the project I'm working on has been having very high GPU usage issues and it seems to be pushing even my GPU to the limit. I get constant 99% usage even on my GTX 1080 Ti. Some others on the project tested with GPUs which ranged from 960s to 1070 TIs and even with the latest drivers we still got the same issue.

After weeks of work, we've isolated the issue to be the foliage. The foliage appears to be culling correctly and using the appropriate LOD's. In addition, they're not high-poly meshes anyway. We've tried drastically decreasing the culling but we've seen no change We isolated the level by itself in its own project with none of game's source code whatsoever and only using the the default UE4 GameMode. Even then the issue happens so we're certain its nothing related to our code. However, if we turn off Foliage in the engine settings or use the console command to turn off Foliage while in-game, our usage drops dramatically from 99% by as much as 30% across the testing computers. If we set Foliage density to be lower, but still above 0, there is no change whatsoever. Only when the density is 0 do we see any change.

We're using Landscape Grass Types for the Foliage, not the actual Foliage tool. If we also just decrease the grass density in the Landscape Grass Type there's no change until we set it to 0. It seems immediately when we have a single instance of foliage we get the issue again. I've also tried different grass meshes just to be sure it wasn't the mesh, but no change no matter what.

Is this is a bug or is there anything that can explain why this is happening? We're using the 4.19 version of the engine as that's what the project was started in. Is this something that was fixed in a recent version? Any help would be appreciated and I can provide any info or things needed. We're really struggling with this as having no grass whatsoever looks ugly but at the moment that's the only thing that resolves the issue. Thank you!

Product Version: UE 4.19
Tags:
more ▼

asked Mar 15 '19 at 03:02 AM in Rendering

avatar image

Zurker00
1

avatar image Xylord Mar 15 '19 at 09:04 AM

Does the issue arise as soon as there is a single instance of foliage? If not, how many are needed to cause a problem? Anything fancy happening in your grass shader? What is the shader complexity and quad overdraw when you use that grass?

(comments are locked)
10|2000 characters needed characters left
Viewable by all users

0 answers: sort voted first
Be the first one to answer this question
toggle preview:

Up to 5 attachments (including images) can be used with a maximum of 5.2 MB each and 5.2 MB total.

Follow this question

Once you sign in you will be able to subscribe for any updates here

Answers to this question